Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A MINIBULLRÓL. TISZTELT KUTYAVÁSÁRLÓK, LEENDŐ KUTYATULAJDONOSOK és TENYÉSZTŐK !

2010.05.14

 

A Miniature Bull Terrier, nincs még egy ilyen ellent mondásos fajta, a harci kutya mítosz erősen ellent mond a valóságnak! Az előítéletek áldozata, ami egyaránt köszönhető a bulvársajtónak az emberi tudatlanságnak és tájékozatlanságnak! Ennek köszönhető, hogy a népszerűségben eddig még nem foglalta el azt a helyet, mely jogosan megilletné őket. Aki már találkozott bull terrierrel az pontosan tudja milyen egy bohóc, lelkes és kíváncsi fajta, szinte mindig a láb alatt vannak, mert rajonganak az emberekért és különösen imádják a gyerekeket! Kényelemszerető, vidám és rengeteg szeretetet igénylő igazi családi kutyák. Kiegyensúlyozottak, kiszámíthatóak és a legkisebb agressziót se tapasztaltuk náluk. Védőoltás közben csóválják a farkukat. Negatív tulajdonságaik nincsenek is, vagy ha ezek annak számítanak: mert akaratosak és sértődékenyek, igazi zabagépek és vagy energikusak, vagy lusták. De mindenképp szocializálni kell őket is mit, ahogy a legtöbb élőlényt. Az engedékeny gazdinak könnyen a fejére nőnek. A külső megjelenés az egyedi fejformájuk lehet egy kicsit ijesztő, ily módon talán házőrzőnek, vagy testőrnek is megfelelnek!  De szoba kutyának is ideálisak, a szobatisztaság alapból bennük van, könnyen megtaníthatok, szeretnek tv-t nézni, a fotelbe henyélni naphosszat, de azért nagy a mozgás igényük is és le kell őket fárasztani, mert különben a berendezési tárgyainkon vezethetik le a fölös energiát. A miniatűr bull terrier a standard változat városi kiadásának is nevezik, hiszen még a nagyobb példányokat is fel lehet kapni a mozgólépcsőn, kocsiban lábnál elférnek, és nem okoznak kisebb zúzódásokat, mikor ölünkbe vetik magukat a fotelben.
Sajnos minden fajkutyának, így a miniatűr bull terriernek is vannak fajta betegségei, ezeket különböző egészségügyi szűrésekkel a minimumra lehet csökkenteni. Magyarországon a tenyésztésbe vont kutyákat kötelezően szűretni kell! A fajta egyik legfőbb problémája egy súlyos szembetegség, a lencseluxáció (PLL) sajnos a fajta közel 15 százaléka beteg, 50 százaléka pedig hordozó. Ez szerencsére ma már 100 százalékosan megállapítható, DNS-teszt segítségével már kölyökkorban is.
    Könyörgöm, hogy már senki ne vásároljon olyan kölyköt, akinek kétséges a PLL eredménye, mert ha veszélyeztetett, akkor akár már három éves korára sajnos megvakulhat a kutya! A tenyésztőket pedig arra kérem, ne hozzanak létre olyan párosításokat, amiből veszélyeztetett kölykök születnek!                                                                             Egy minőségi kiskutya ára igen magas. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a legkevesebb összeg, amit a kutyusra kell áldoznunk. A minőségi táp, az oltások és orvosi költségek, kiállítások, a felszerelések esetén is mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha valaki lelkiismeretes és odaadó gazdi. Kezdő kutyatartóknak inkább kant ajánlunk a szuka tüzelése időszakában kellemetlen lehet a lakásban, mert vérzik. Tévhit, hogy a kan kutya körbevizelni a lakást! A vizelettel jelölést csak lakáson kívül teszi, ezzel jelezve a többi kan számára, hogy ez az ő területe.
 Ha a mini bull mellet döntenének, mindenkinek javasolnánk egy kis önvizsgálatot és ne siessék el a vásárlást, nem egy-két évre választanak társállatot akár a 10-12 éves kort is megélhetik. A kutya felelősség is, gondoljanak rá családtagként és adjanak neki mindnél több szeretetet, gondoskodást!
Látogassanak el mindnél több tenyésztőhöz és kerüljék el a szaporítókat, bár ez nem könnyű, mert mindegyik tenyésztőnek vallja, magát és ezért járjunk nyitott szemmel! Erről sajnos szót kell ejteni, mert Magyarországon a kutya tenyésztést beárnyékolja a kutya szaporítás!
A szaporító nem áldozz a tenyészetére, a kutyáit nem viszi kiállításokra, nem szelektálja a tenyésztésbe vont kutyáit, nem a minőségre, csak a mennyiségre törekszik. Nem tesz a fajta javításáért, nem vásárol külföldről, idegen vér vonalú egyedeket többszörös áron a minőség fokozása érdekében! Nem gondoskodik a megfelelő táplálékról. Nem törődik a fajta betegségekkel, nem szüreti kutyáit. Egyedül az anyagi haszonszerzés motiválja, azt se tudja mi a felelős és kulturált állattartás!
Ellenőrizzük a tartási körülményeket, vannak, olyan szaporítok, ahol a kölykök az eladásig nem látják a napot, a lábuk nem érinti a talajt, nem jártak a szabadba. Ha ilyennel találkoznak, tegyék meg a megfelelő lépéseket, ne vegyenek kölyköt sajnálatból és ezzel ne ösztönözzék újabb alom létrehozására!
Ne vegyenek olyan kölyköt, se akinek a szüleinek nincs, meg a tenyéssz szemléje, és egészségügyi szűrései, ne dőljünk be az olcsó kifogásoknak! A kiállítási eredmény nem kötelező, de azért ajánlott!
A kölyköknek legyen törzskönyve, és egyértelmű egyedi azonosításuk (legmodernebb a chip), még akkor is, ha „csak" kedvencnek szeretnénk. Rendelkezzenek a megfelelő védő oltásokkal és féreghajtással. A kiskutya vételáránál a származási lap kiváltása csekély összegnek számít a többi költséghez képest, viszont az „igazi” tenyésztők munkájuk eredményét ezzel igazolják!
Minden tenyésztőt arra kérünk, hogy ne adjon el kölyköt törzskönyv nélkül, és kövesse figyelemmel a mindegyik utód sorsának alakulását! Mint tenyésztő a mi kezünkben van a fajta jövője, ezért odaadással és felelősséggel cselekedjünk minden körülmények között!
A Millenium Angels Kennel -ben mi így gondolkodunk, érzünk és teszünk, látogassanak el hozzánk személyesen is és ismerjék meg kennelünket, kutyáinkat és minket, forduljanak hozzánk bizalommal!
Üdvözlettel:Soós Márta és Albert Róbert