Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Standard

2010.05.14

Bull Terrier (Miniature) Standard

 

 

 

FCI - Standard Nr. 11 / 02.02.1998. / D

Fordítás: Szabó Ildikó

Származás: Nagy-Britannia

Az érvényes és eredeti standard dátuma: 1987.06.24

Alkalmazás: terrier

FCI - csoportbeosztás: III-as fajtacsoport Terrier III-as Szekció bull-féle Terrier munkavizsga nélkül.

Általános megjelenés:
Erősen felépített, izmos, harmonikus és aktív, átható, elszánt és intelligens kifejezéssel. Egyedülálló ismertetőjegye a „downface" és a tojás alakú fej. A nagyságtól függetlenül a kannak maszkulinnak, a nőnek femininnek kell kinéznie.

Viselkedés és karakter:
A Bull Terrier kiegyensúlyozott és fegyelmezett. Bár nagyon akaratos, különösen jól viszonyul az emberekhez.

Fej:
Hosszú, erős és mély, a pofa végéig, de nem durva. Elölről nézve tojás alakú, és teljesen kitöltött, a felületén nincsenek kiugró részek vagy horpadások. A profil vonala a fej felso részétől fut enyhén ívelve az orrhegyig.

Koponya:
A felso koponya: Majdnem lapos fültől fülig.
Arccsontozat: Orrhegy: Feketének kell lennie, a csúcson lefelé hajoljon. Az orrnyílások jól fejlettek.
Ajkak: Arányos és szorosan zárt.
Állkapocs / Fogak: Az alsó állkapocs mély és erős. A fogak kifogástalanok, tiszták, erősek és jó méretűek; kifejezetten egyenletes egy tökéletes, szabályos és teljes olló fogazat, a felso metszőfog hézag nélkül az alsóra nyúlik, a fogak merőlegesek az állkapocsra.
Szemek: Keskenyek, ferdén fekvők és háromszög alakúak, jól beágyazva, fekete vagy a lehető legsötétebb barna, hogy majdnem feketének tűnjön, átható csillogással. Az orrhegytől a szemekig lévő távolság észrevehetően nagyobb, mint a szemek és a hátsó fej közti távolság. A kék vagy részben kék szemek nem kívánatosak.
Fülek: Kicsi, vékony és majdnem egymáshoz ér. A Bull-Terriernek képesnek kell lennie arra, hogy a füleit mereven felfelé tartsa, ha éppen felfelé mutatnak.
Nyak: Nagyon izmos, hosszú, ívelt, a vállaktól a fej felé elvékonyodik és nincs szabad gége-bor.
Test: Jól formált, markánsan ívelt bordákkal, a martól a mellkasig nagyon mély, annyira, hogy közelebb van a földhöz, mint a has.
Hát: Rövid és erős; a mar mögött a hát vonala egyenes, az ágyékrész felett enyhén ívelt vagy enyhén lendületes.
Lágyék: Széles, jó izmos.
Alsó vonal: A szegycsonttól fut egészen kicsit felfelé ívelő görbülettel a hasig.
Farok: Rövid, mélyen ülő, vízszintesen tartott – a tövénél vastag, finom csúcsig vékonyodik el.

Végtagok:
Végtagok-Mellső lábak: A mellső lábak jó minőségű, a legerősebb típusú kerek csontokból állnak. A kutyáknak masszívan és párhuzamosan kell állniuk ezeken a lábakon. Felnőtt kutyáknál a mellső lábaknak körülbelül olyan hosszúnak kell lenniük, mint amilyen mély a mell.
Vállak: Erősek és izmosak, nem hathatnak túlterheltnek. A lapockacsontok szélesek, laposak, a mellkasra csatlakoznak, alulról felfelé egyértelműen ferde az elülső él, ami miatt a lábak felso részével majdnem derékszöget zár be.
Könyök: Nagyon egyenes és jól fekvő.
Mellső láb középső része: Merőleges.
Hátsó mancs-Hátsó lábak: hátulról nézve párhuzamos.
Comb: Izmos.
Térdízület: Jó szögű.
Alszár: Jó szögben.
Bokaízület: Jó szögű.
Hátsó közép láb: Rövid és erős csontozatú a mancsokig.
Mancsok: Kerek és tömény, jól illeszkedő lábujjakkal.
Járás: A mozgása teljesen összeszedettnek hat, szabad, könnyű léptekkel lépdel földön, tipikusan könnyed fellépéssel. „Ügetéskor” a mellső és hátsó láb párhuzamos. Csak gyors mozgásnál mozog a középvonal felé. Nagy első lépés, a hátsó láb finoman mozog a csípőből kiindulva, hajlékony térd és ugróízület, nagy erővel.
Bor: Szorosan simuló.

SZőrtakaró
Szőr: Rövid, sima és egyenletes. Finom csillogásnál kemény tapintású. Télen előfordulhat egy finom alsó bunda.
Szín: A fehér tiszta fehér szőrt jelent. A borpigmentálódás és foltok a fejen nem büntetendőek. Színes kutyáknál a megfelelő színnek uralkodónak kell lennie. Ha minden más azonos, a csíkos fajta részesül előnyben. Fekete csíkos, vörös, őz barna és trikolór elfogadható. A fehér bundában levő foltok nem kívánatosak. A kékes szín nem kívánatos.

Méret/Súly
A marmagasságnak nem szabadna túllépnie a 35,5 cm-t (14 inch). A szubsztanciának fontosabbnak kell tűnnie a magassághoz viszonyítva. Nincs méret – vagy súlyhatár. Mindenesetre a lehető legnagyobb összhatásnak kell lennie a méret és nem tekintetében.

Hibák
Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibaként veszik figyelembe, a megítélése attól függ, milyen fokban tér el. N.B.

Megjegyzés
A kanoknak két nyilvánvalóan jól fejlett herékkel kell rendelkezniük, amelyeknek teljesen a herezacskókban kell lenniük.